Članak je dodao: Nenad Mijatović | Datum objave: 18. mart, 2013
Srodne teme: OpenStack
 

Misija OpenStack projekta je da omogući jednostavno pravljenje skalabilnih javnih i privatnih oblaka

OpenStack u Beogradu


OpenStack je softver otvorenog koda za pravljenje javnih i privatnih oblaka. Pored open source zajednice podržava ga i više od 150 kompanija među kojima su AMD, Intel, Cisco, HP, IBM, VMware, i druge. Ova tehnologija sastoji se od niza povezanih projekata za kontrolu velikih skupova resursa za procesiranje, skladištenje i umrežavanje unutar data centra. Njima se upravlja iz kontrolnog prikaza koji administratorima daje kontrolu nad sistemom, a korisnicima omogućava da obezbede resurse preko web interfejsa.

 

OpenStack ima modularnu arhitekturu i uključuje sledeće komponente: OpenStack Compute (code-name Nova), OpenStack Object Storage (Swift), OpenStack Image Service (Glance), OpenStack Networking (Quantum), OpenStack Dashboard (Horizon), itd.

 

U Beogradu, 28. marta, organizovali smo prezentaciju o OpenStack platformi, na kojoj smo predstavili osnovne koncepte ovog projekta, a onda i naveli neke od referenci na ovoj platformi (Cisco Webex, NASA, WikiMedia, Sony Playstation, PayPal, EBay). Objašnjena je organizacija i nadležnosti u projektu i istaknuta uloga zajednice korisnika i programera. Osnovni programski jezik za razvoj na OpenStack-u je Python. Prikazan je praktičan rad na OpenStack platformi. Korišćenjem Juju alata za orkestraciju infrastrukture (Juju predstavlja "generator" koda za administratore, koriste se "šarmovi"-skriptovi za uvođenje i konfigurisanje servisa), postavljena je WordPress aplikacija na jednom virtuelnom serveru i MySql server na drugom i uspostavljene je relacija među njima. Korišćen je i Apache Hadoop za klaster (softver otvorenog koda za postavljanje aplikacija na klastere na komercijalnom "commodity" hardveru). Po završetku "oficijelnog" dela, u neformalnom razgovoru, razmenjena su iskustva među prisutnima i dobijeni odgovori na razna pitanja. Prezentacija je bila namenjena sistem administratorima i IT profesionalcima koji su zainteresovani za cloud tehnologije. Bili su prisutni predstavnici najvećih ponuđača internet usluga. Prezentaciju su držali članovi mađarske OpenStack korisničke grupe.

 

Dodatne informacije:   office@itipo.net  

 

Galeríja:

ITIPO d.o.o., Bulevar Mihajla Pupina 10 ž, apt. 513 YU Biznis centar, Novi Beograd, 11070, Telefon: +381 11 260 78 75 office@itipo.net.