Članak je dodao: Nenad Mijatović | Datum objave: 8. jun, 2013
 

Kompanije i ponuđači Internet usluga sve brže usvajaju OpenStack kao svoju platformu za izgradnju oblaka

Itipo nastupio na OpenStack CEE konferenciji


Ove godine, po prvi put, organizovana je velika OpenStack konferencija u ovom delu Evrope. Budimpešta je 29. maja imala čast da ugosti najpoznatija imena OpenStack pokreta, na čelu sa Jonathan Bryce-om, predsednikom OpenStack fondacije. Među sponzorima i izlagačima kao što su VMware, Coraid, Canonical, Red Hat, našao se i Itipo.

 

Imali smo jednu prezentaciju u glavnom programu i štand na kome su prisutni mogli da dobiju informacije o našem OpenStack bootcamp treningu koji ćemo uskoro organizovati i u Beogradu, isprobaju i upoznaju se sa Coraid sistemom za skladištenje i raspitaju se za sve ostalo što je u našoj ponudi.

 

Navodimo agendu, govornike i opise prezentacija na ovogodišnjoj konferenciji:

 

- OpenStack as a Platform Ecosystem - Jonathan Bryce (CEO of OpenStack Foundation)

Dao uvodnu reč, objasnio osnovne delove OpenStacka koji se mogu koristiti kod izgradnje oblaka i istakao veliku ulogu OpenStack zajednice.

- Understanding Universe with CERN, Budapest and OpenStack - Tim Bell (CERN)

CERN je bio limitiran po pitanju kapaciteta i prostora u svom računarskom centru u Ženevi, ali sada se proširuje otvarajući dodatni data centar koji će se nalaziti u centru za istraživanja Wigner u Budimpešti. Kroz ovu prezentaciju objašnjena je pozadina ovog proširenja kao i promene koje su se desile prelaskom na cloud model "Infrastruktore kao servisa" koji je zasnovan na OpenStacku-u. To je učinjeno da bi se fizičarima obezbedili računarski resursi koji će im pomoći da shvate kako svemir funkcioniše i od čega je napravljen.

- The Right Network for OpenStack - Bruce Davie (VMware)

Ponuđači usluga i preduzeća koja grade velike javne ili privatne oblake koristeći OpenStack traže isti operativni model za svoje mreže, kakav već koriste danas sa virtuelizacijom servera - da mogu da dinamički stvaraju infrastrukturu virtuelnih mreža i servisa koji su potpuno razdvojeni od hardvera fizičke mreže.

- Cloud Computing in production by Openstack Canonical supported - Nicolas Thomas (Canonical)

OpenStack postaje de-facto standard za otvoreno računarstvo u oblaku. Canonical, firma koja stoji iza Ubuntu-a, platinasti su članovi OpenStack fondacije i podržavaju servise otvorenog oblaka koji su danas u produkciji. U ovoj prezentaciji, Nicolas Thomas, stručnjak za cloud iz firme Canonical predstavio je iskustvo koje je Canonical dobio u podršci OpenStack-a u prozvodnom okruženju. Takođe, prikazao je i rad sa alatom Juju, jednim od najmoćnijih alatki za razvoj i operacije.

- RDO: From zero to OpenStack in 20 minutes or less - Nikola Đipanov (Red Hat)

- Automating Openstack deployments with Fuel - Tomasz Napierala (Mirantis)

Tehnička sesija o OpenStack modelu za uvođenje HA.

- SDN software defined networking and Quantum - Matjaz Pancur (University of Ljubljana)

- VMware NSX Network Virtualization Platform - Deep Dive - Yves Fauser (Vmware)

VMware-ova NSX Network Virtualization platforma (NVP) je virtuelna mrežna platforma koja se koristi u mnogim OpenStack produkcionim okruženjima kao mrežni mehanizam iza Quantum-a. U ovoj sesiji istražena je arhitektura distribuiranog sistema NVP Controller Cluster-a, glavne funkcionalnosti i ponašanje primarnih sistemskih komponenti NVP-a, i logički mrežni uređaji i bezbednosni alati koje NVP proizvodi za upotrebu. Razmatrana su i uvođenja visoke raspoloživosti i tokovi paketa u uobičajenim scenarijima.

- Scale-Out made easy: Petabyte storage with Ceph - Martin Loschwitz (Hastexo)

Instalacije OpenStack-a postavljaju sistem koji se može horizontalno proširivati. Ceph je ono što vam treba ako želite da imate skladišni sistem koji se lako može proširivati: dok tradicionalna rešenja za skladištenje kao SAN ili slični sistemi mogu da se proširuju samo vertikalno, Ceph vam omogućava da bilo koji računar pretvorite u člana distribuirane, centralno upravljane mreže za skladištenje. Sa Ceph-om u pogonu, nikada više nećete morati da brinete kada bude trebalo da se dodaju novi diskovi postojećem SAN-u ili zamene postojeći diskovi sa većim - dovoljno je da dodate nove nodove klasteru i vidite kako sistem za skladištenje raste.

Ceph je veoma skalabilni, open source, distribuirani sistem za skladištenje. Čine ga skladištenje objekata, skladištenje blokova i POSIX-usaglašen distribuirani fajl sistem. Platforma ima mogućnost auto-skaliranja do nivoa egzabajta i više, izvršava se na standardnom hardveru, ima funkcije samostalnog ispravljanja problema i upravljanja, i nema jedinstvenu tačku rušenja. Ceph se nalazi u Linux kernelu i integrisan je sa OpenStack™ cloud operativnim sistemom. Kao rezultat svoje prirode otvorenog koda, ova prenosna platforma za skladištenje može da se instalira i koristi u javnim i privatnim oblacima.

- Windows and OpenStack - Alessandro Pilotti (CloudBase Solutions)

U prošloj godini Cloudbase Solutions i ostatak Hyper-V zajednice uspeli su da vrate podršku za Hyper-V u OpenStack Folsom i da dodaju veliki broj funkcija počevši od Nove, dodataka za Quantum, Cloudbase-Init i Cinder, učinivši postupak instaliranja OpenStack-a na Windows-u neverovatno lakim. Na strani gosta, izašla je zvanična verzija Windows Server 2012 Evaluation za KVM i Hyper-V koja je spremna za primenu u Glance-u. Rad za Havanu neće biti ništa manji od dosadašnjeg.

- Windows datacenter on Openstack - Tomasz Napierala (Mirantis)

Pregled projekta Murano koji omogućava brzo snabdevanje i korišćenje Windows okruženja po zahtevu.


OpenStack as a Platform Ecosystem

Jonathan Bryce (Openstack Foundation)  

 

Galeríja:

ITIPO d.o.o., Bulevar Mihajla Pupina 10 ž, apt. 513 YU Biznis centar, Novi Beograd, 11070, Telefon: +381 11 260 78 75 office@itipo.net.