29. jun, 2012 - Citrix je upravo objavio izlazak XenDesktop 5.6 Feature Pack-a 1, koji se nastavlja na novitete zadnje verzije i donosi smanjenje troškova i pojednostavljuje virtuelizaciju desktopa. Sledi pregled novih i ažuriranih tehnologija i mogućnosti sadržanih u Feature Pack-u 1:

 

  • XenClient Enterprise – Posle akvizicije kompanije Virtual Computer i njihovog NxTop rešenja za postavljanje i menadžment virtuelnih desktopa hostovanih na klijentima, Citrix već u ovom XenDesktop Feature Pack-u, isporučuje novi XenClient 4.1. Ovo rešenje sada podržava 9x više modela PC-a, ima bolju podršku za NVIDIA grafiku i podržava različite hipervizore. Menadžment u pozadini sada može da bude na XenServer-u, vSphere-u i Hyper-V-u. Ovo izdanje donosi platformi robusne kontrole preko politika i administraciju po rolama, XenClient 4.1 donosi enterprise skalabilnost s podrškom i do 10.000 krajnjih uređaja. XenClient Enterprise će od sada biti uključen u XenDesktop Enterprise i Platinum verzijama. Ovde možete da pročitate najavu izlaska verzije XenClient Enterprise 4.1, a ovde videti 2 videa o instaliranju
  • Remote PC – Proširuje model fizičke isporuke FlexCast-a tako što uključuje bezbedne udaljene konekcije do kancelarijskih PC-a sa korisničkim iskustvom visoke definicije primenom Receiver-a i HDX tehnologija. Rešenje uključuje jednostavno podešavanje automatskog dodeljivanja tako da Remote PC može lako da se omogući hiljadama korisnika. Sa ovom novom funkcijom FlexCast isporuke, Citrix pojednostavljuje transformaciju desktopa stvarajući još jedan lak prvi korak na platformu. Pogledajte Remote PC video
  • Univerzalni Print Server – U kombinaciji sa prethodno dostupnim Univerzalnim Print Drajverom, administratori sada mogu da instaliraju jedan drajver u imidž virtuelnog desktopa ili aplikacijski server da bi dozvolili lokalnu ili mrežnu štampu sa bilo kog uređaja, uključujući i tanke klijente i tablete. 
  • Optimizovane ujedinjene komunikacije – Novi Citrixov konektor omogućava da Microsoft Lync 2010 klijenti obrazuju "peer-to-peer" konekcije za dobijanje još boljeg korisničkog iskustva, rasterećujući istovremeno procesiranje u data centru i mrežne resurse. Cisco Virtualization Experience Client (VXC), najavljen u oktobru 2011, bio je prvi u industriji koji je obezbedio mogućnost "peer-to-peer" konekcije da bi Citrix korisnicima pružio pogodnosti korisničkog iskustva bez kompromisa. Skinite Cisco VXC . Webcam video kompresija dodaje podršku za WebEx (uz već postojeću podršku za Office Communicator, GoToMeeting HDFaces, Skype i Adobe Connect).
  • Mobility Pack za VDI – Sa novim Mobility Pack-om, XenDesktop dinamički transformiše korisničke interfejse Windows desktopa i aplikacija tako da izgledaju i funkcionišu kao izvorni korisnički interfejs smart telefona i tableta. Sada se postojeće Windows aplikacije adaptiraju na način na koji korisnici rade sa aplikacijama na manjim uređajima bez ikakvih promena izvornog koda. Do sada, ova tehnologija postojala je samo za XenApp.
  • HDX 3D Pro – Ovo ažuriranje HDX tehnologije donosi poboljšanja vizuelnih performansi u aplikacijama koje intenzivno koriste grafiku, dobijenih proizvođenjem mnogo bržih kadrova koristeći najnovije API-je NVIDIA-e i primenjujući novi, ultra-efikasni, kodek duboke kompresije.  
  • Jednostavan licencni servis – Ovaj novi servis za licence automatski alocira i instalira vaše XenDesktop i/ili XenApp licence direktno sa vašeg servera licenci, eliminišući potrebu da idete na My Citrix da u potpunosti alocirate vaše licence. Za više detalja, pogledajte Citrix edocs. Potrebna je verzija 11.6.1 ili viša License Server-a.